Johan Klingstam

Corrective Holistic Exercise Kinesiology

Kiropraktik, idrottsmassage, ortopedisk medicin, stötvågsbehandling och funktionell träning i Malmö.

LCHF - Low Carb High Fat

Sedan 2008 har jag själv ätit och jobbat professionellt med det som kallas för lågkolhydratkost, eller LCHF. Framförallt använder jag LCHF för klienter som vill:

LCHF.jpg

1. Gå ned i vikt/omfång utan att dra in på maten i sig

2. Få en bättre fungerande mage, utan uppblåsthet och irritation

3. Bil piggare, utan de klassiska eftermiddagsdipparna

4. Förbättra sitt blodsocker (framförallt pre-diabetiker, eller diabetiker av typ 2)

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är okej – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt. Det liknar till stor del Paleo - stenålderskost, men för enkelhetens skull har man lagt till framförallt feta mjölkprodukter, vilket gör det enklare att följa.

Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

Enligt min mening passar LCHF allra bäst för personer som är grova i kroppsbyggnaden, och sådana som alltid har hungerkänslor och extrem aptit. De är de personer som brukar få ett klockrent resultat på vågen och med måttbandet.

Jag kan hjälpa dig förklara grunderna, och få dig att komma igång, samt se till att du till fullo förstår vad LCHF-kost är. Ofta behöver man någon kunnig som kan guida mellan fallgroparna, för de är många. 

Läs mer om LCHF hos läkaren Andreas Eenfeldt, även kallad Kostdoktorn.

Copyright © 2019 i.m.c - Johan Klingstam