Johan Klingstam

Corrective Holistic Exercise Kinesiology

Kiropraktik, idrottsmassage, ortopedisk medicin, stötvågsbehandling och funktionell träning i Malmö.

Min syn på behandling:

17 års heltidsjobb tillsammans med ortopedmedicinska sjukgymnaster och läkare har satt tydliga sina spår i hur jag undersöker och behandlar. Men som tillägg till den evidensbaserade basen, har jag flertalet vidareutbildningar inom skilda områden, vilket skiljer mitt sätt att jobba från någon med liknande kompetens, t.ex. en naprapat eller traditionell fysioterapeut.

Integrerad Manuell Medicin

- Är du naprapat, brukar många fråga? Nej, jag är inte naprapat, fysioterapeut, eller kiropraktor. Men stora delar av min verktygslåda och min utbildning när det gäller manuell behandling kommer från dessa yrkesområden.

Jag är i grunden idrottsmassör och manuell terapeut och jag jobbar inom samma område, det som man brukar kalla manuell medicin - behandling med hjälp av händerna. Jag behandlar efter devisen "rätt filosofi och verktyg till rätt besvär". För besvär som härstammar från ryggraden använder jag mestadels manuella tekniker från kiropraktik och osteopati (manipulation och mobilisering). För mjukdelsskador kommer verktygen från massageterapi, ortopedisk medicin, kinesiotaping och stötvågsbehandling

För funktionella besvär kopplade till muskulära svagheter och rörelsemönster jobbar jag mest med personlig funktionell träning. Här har jag djup kunskap inom funktionell träning, stabilitetsträning, rehabilitering och hållningsträning. Det är en viktig del i rehabiliteringen som oftast glöms bort hos andra behandlare. Och detta är oftast den viktigaste fasen för att bli 100% bra, och för att inte återfå sina besvär. Efter denna fas kommer vi in på idrottsspecifik fysträning.

ryggrad.jpg

STOR VIKT VID UNDERSÖKNING OCH KORREKT DIAGNOS

Jag lägger alltid stor del av första besöket på att fråga ut och undersöka vad ditt problem kommer ifrån. I vissa svårare fall läggs hela första besöket till undersökning. Man kan nämligen inte behandla det man inte vet vad det är. Min systematiska och exakta metod för diagnos är väl beprövad och kommer från Ortopedisk Medicin.

  1. Systematisk utfrågning och undersökning som ska ge en diagnos (strukturdiagnos, vilken vävnad smärtar?)

  2. Jag gör allt jag kan för att ta reda på varför du fått besvären (funktionell diagnos)

  3. Du får en behandlingsplan med målet att bli besvärsfri och förhindra återfall

Behandlingstrappan

Helheten och den röda tråden är för mig viktiga. Nedan är de steg som jag oftast brukar ta med kunder som vill ta tag i sina problem ordentligt. För mindre komplicerade besvär räcker det oftast med de 3 första trappstegen.

  1. Diagnos och information. Klienten måste förstå sina besvär, vad det innebär, varför det har uppkommit.

  2. Manuell behandling (massage, kiropraktik, tejpning, stötvåg m.m.) för att minska smärta, öka rörlighet, och justera mekaniska obalanser, så att träning sen kan påbörjas.

  3. Väl valda hemövningar, ex. stretch och mobiliseringsövningar som gör att behandlingen håller längre.

  4. Träning för kroppsbalans, och rehab för att återprogrammera rätt funktion, balans, hållning, och rörelse.

  5. Idrottsspecifik fysträning. Hårdare träning för att bygga den perfekta kroppen för just din idrott.

  6. Hållbar livsstil och mental balans. Genomgående jobbar jag alltid med livet. Balans i livet skapar balans i idrotten.

När jag inte kan lösa ditt problem

För vissa svåra och långvariga besvär som jag inte kan behandla med min egen kompetens skickar jag vidare till andra specialister. Framförallt till någon av I.M.C:s duktiga fysioterapeuter, men ofta även till läkare för vidare utredning, ultralljudsundersökning och injektionsbehandling. I vissa fall skickar jag till kiropraktorer, naprapater och osteopater i vårt upptagningsområde.

Boka Smärt- och skadebehandling. Jag skiljer inte på olika behandlingsmetoder.

Boka Smärt- och skadebehandling. Jag skiljer inte på olika behandlingsmetoder.

Copyright © 2019 i.m.c - Johan Klingstam